Az első lépések…

Először is tudni kell, hogy az alap dolgok, amik szükségesek az üvegfestéshez, azok a következők:

  • kontúrfesték (általában a fekete és az arany a legnépszerűbb, de lehet ezüst, vagy más színű is. Ajánlottabb a fekete, mivel arra rá lehet festeni, és nem látszik meg rajta. Amikor kicsit jobban belejöttetek, akkor viszont nyugodtan próbálkozhattok más, világosabb színű kontúrfestékkel is)
  • üvegfesték
  • üveglap vagy valamilyen üveg tárgy
  • ecset
  • papírtörlő
  • esetleg sablon

1

kontúrfesték

2

üvegfesték, amit ecsettel viszünk fel a felületre

Most pedig következzék, az a bizonyos folyamat. Először is  az üveglapot/tárgyat tisztítsuk meg, hogy ne legyen piszkos, de főleg ne legyen zsíros, ugyanis ezen a festék nem tapad meg, nem lehet rendesen eloszlatni. Ezután következik a kontúrvonalak megrajzolása. Jó, ha gyakorolunk, hogy helyesen megtudjuk húzni a vonalakat. Ugyanis nem olyan könnyű elsőre tökéletes vonalat rajzolni, de kis gyakorlással egyre jobban tökéletesíthetjük technikánkat. Ami még jó tanácsként szolgál az az, hogy jobb, ha először sima felületre rajzolunk, de könnyítés lehet az is, ha az üveg alá sablont helyezünk. Tehát amikor meghúztuk a vonalakat, akkor kell neki száradási idő. Általában erre elég fél óra. Semmiképpen se kezdjük el a festést a kontúrvonal megszáradta előtt, mert csak elmaszatoljuk a vonalakat, a végeredmény pedig nem lesz túl szép. Mint már mondtam a fekete kontúr ajánlottabb kezdőknek, hiszen ha erre rákerül a festék, akkor az nem látszik meg ellenben a színes vagy a fehér kontúrral.

Amikor megszáradtak a vonalak akkor kezdődhet a festés. A festékek jól keverednek egymással, tehát ha először csak alapszíneink vannak (piros, kék, sárga) akkor sem kell kétségbe esni, vagy elszomorodni ezekből is kikeverhetjük a szükséges színeket. A színeket ecset segítségével vigyük fel, ha nem találjuk a felületet elég “színesnek”, vagyis nem olyan élénkek a színek, akkor a felületet száradás után még egyszer átkenhetjük. Én általában kétszer kenem le, nekem így tetszetősebb az eredmény. A festéket hagyjuk megszáradni, majd égessük ki a tűzhely sütőrészében (lerni/rerni). Ezután használhatni tudjuk őket vízállóak lesznek, a festék nem pattog le róluk. Égetni nem muszáj, de az eredmény mindenképpen tartósabb lesz égetéssel. Én nem minden alkalommal égettem ki és úgysem pattogott, vagy kopott le róla a festék.

Üvegfestéssel díszíthetünk üveglapokat, üvegvázákat, poharakat A lehetőségek száma végtelen, csak a képzelet szabhat határt. Kombináljuk a színeket, a formákat, a mintákat. Nézd meg a galériát, meríts ötletet, inspirálódj, alkoss! 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s