Mi is a deqoupage?

A dekoupage (dekupázs, szalvétatechnika) valójában nagyon gyors, egyszerű műveletekből áll össze. Bárki, még a legkisebb kézügyességgel rendelkező személyek is örömüket lelik benne, sikerélményhez jutnak. Mielőtt leírnám hogyan is kell hozzáfogni, nézzük előbb a szükséges hozzávalókat, eszközöket.

Amik kelleni fognak:

  • olló
  • dekupázs ragasztó
  • dekupázs lakk
  • tetszőleges mintájú szalvéta
  • ecset
  • akrillfesték

letöltés

ecsetek (több méretű)

akrilfestk

akrillfestékek

thumb (1)

ragasztó

thumb

fedőlakk

Ezen kívül természetesen beszerezhetünk még repesztőlakkot ( egy- vagy kétfázisút). Dekupázsolni bármit lehet. Ami leginkább jellemző, az különböző képkeretek, használati tárgyak (fakanál, tartódobozkák), üvegek, de nem ritkán a bútorokat is ilyen technikával díszítik, ezen kívül a régi megunt virágcserepeket is vidámabbá, hangulatosabbá tehetjük.

Hogyan is kezdjünk hozzá?

Mindenekelőtt azt a felületet, amire dekupázsolni szeretnénk tisztítsuk meg a szennyeződéstől. Ezután a felületet alapozzuk le tetszőleges színű akrillfestékkel, vagy temperával. Jobb, ha világosabb színeket használunk alapszínnek, ugyanis jobban kiemeli majd a szalvéta mintáját. Fontos az is, hogy a szalvéta mintájának a körvonalai jól láthatóak legyenek, ugyanis ezt a  körvonalat fogjuk majd körbevágni. abban az esetben, ha nem látszik rendesen a körvonal, vagy túl bonyolult lenne azt kivágni, akkor körbeszakítják a mintát. Ezután vegyük le a szalvéta legfelső rétegét (mivel az általában két-három rétegből áll), vagyis azt a réteget, amelyen a minta van. Amikor az akrillfestékünk megszáradt akkor kenjük le azt a részt dekupázsragasztóval, ahova a mintát szeretnénk ragasztani. Óvatosan ragasztjuk rá, majd egy száraz ecsettel óvatosan egyengessük el a szalvétát, hogy az nem legyen sem meggyűrődve, se ne legyenek alatta légbuborékok. Ezután kenjük le a mintát egy réteg ragasztóval, mert így tartósabb lesz. Legvégül kenjük le a lakkal, hogy ezáltal megvédjük az alkotásunkat, valamint egyúttal vízállóvá is tesszük. 😀

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s